Kiekvienais metais trečiąjį lapkričio ketvirtadienį minima Tarptautinė nerūkymo diena.

Įvairių tyrimų duomenys rodo, kad nuo rūkymo sukeliamų ligų miršta apie pusė visų rūkančiųjų. Anksčiau laiko mirtis Lietuvoje dėl įvairių rūkymo sukeliamų ligų pasiglemžia daugiau nei  7.000 gyventojų.

Nikotinas yra psichiką veikianti medžiaga, kuri sukelia sunkią priklausomybę, todėl, pagal Tarptautinę ligų ir sveikatos problemų klasifikaciją (TLK – 10), jis priskiriamas priklausomybę sukeliančių medžiagų grupei.

Rūkymas labai kenkia kvėpavimo sistemai. Dauguma rūkančiųjų skundžiasi rytiniu kosuliu. Pagrindinė rūkorių liga – lėtinis bronchitas. Sutrinka virškinimas. Rūkant kartais atsiranda, o jei jau yra – paūmėja gastritas ir skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opa.

Pastaraisiais metais daugelyje šalių atlikti tyrimai neabejotinai įrodė, kad rūkymas skatina organizmo senėjimą. Rūkantieji  tris – penkis kartus dažniau serga širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis:

Saugokite savo ir kitų sveikatą!

http://www.nerukysiu.lt/

https://www.sveikatosbiuras.lt/lt/bendruomenes-sveikatos-stiprinimas/psichoaktyviu-medziagu-prevencija/trecias-lapkricio-ketvirtadienis-tarptautine-nerukymo-diena/