Trijų karalių proga apie Kalėdų karavaną, brendantį laiko dykuma

Ne vienas norėtų pakeliauti laiko mašina per epochas, susipažinti su to laikotarpio kultūra, papročiais, istorija, tačiau daugelis pasakytų, kad tokios kelionės realybėje dar tik ateitis. Tik ne „Aukuro“ gimnazijos kūrybinių dirbtuvių maištininkų grupelė, kuri su kitų gimnazistų pagalba suorganizavo renginį „Kalėdų karavanas, brendantis laiko dykuma“!

Tikslas – ne tik susipažinti su epochomis: priešistore, antika, viduramžiais, baroku, tarpukariu (retro) ar septintuoju XX a. dešimtmečiu (hipių laikais), bet ir ieškant Kalėdų žvaigždės suburti visą mokyklą. Kiekviena klasė turėjo išsitraukti epochą bei konkrečią pasirodymo užduotį: parodyti maisto gaminimą, kalėdinius papročius, dainą/šokį  ar epochos aktualizaciją šiandien. Nepalikome nuošaly ir mokytojų. Išsiuntėme prašymą apsirengti pasiūlytos epochos drabužiais, pabūti pasirodymų komisijos nariais.

O kol klasės ruošėsi renginiui, kūrybinių dirbtuvių neramios sielos kartu su dailės mokytoja Violeta ir lietuvių kalbos mokytoja Laima rašė scenarijų, kūrė scenografiją. Džiaugiamės, kad buvo ne vienas savanoris, kuris prisidėjo prie darbo!

Renginio dieną, iškilmingą 2022 m. gruodžio 22 d., mokiniai ir mokytojai nepabijojo ir leidosi į kelionę po epochas. Kiekvienas pasirodymas buvo savaip gražus ir įdomus, sugalvotos istorijos domino, o kai kurie gimnazistai parodė tokius savo išskirtinius sugebėjimus scenoje, kad beliko tik aikčioti iš nuostabos – jėga! III s klasės pasirodymas sužavėjo barokine vaidinusių laikysena, apgalvota apranga ir breikiniu Kalėdų seneliu, II a merginos gėlių vaikų apranga, II d savo kauline priešistorės epopėja su praktiniu tradicijų taikymu šiandien ir klasės vadovės išvaizdos metamorfoze, III d ir b nustebino savo jungtiniu bakchanalijų ir „Gaudeamus“ choru, I c hipių istorijos ir kulinarinio paveldo išmanymu, IV a mus nukėlė į kino teatrą, kur Čaplinas virsta žaliuoju Halku… Gera buvo matyti klasės vadoves Dovilę, Rasą, Birutę, Iloną, Gintarę, padedančias auklėtiniams spręsti epochų sceninius kryžiažodžius.

Ir! Epochų komisija! Ji buvo nuostabi! Vien pažvelgus į raštinės vedėją Giedrę, matematikos mokytojus Lylę ir Karolį buvo aišku, kad Antika žavi ne tik savo mitais, bet ir apranga;  fizikos mokytojas Rimvydas savo kojinytėmis tiesiai iš baroko paveikslo išlipęs, o informacinių technologijų mokytojas Arnoldas kartu su ekonomikos mokytoja Jūrate, muzikos mokytoja Diana ir direktoriaus pavaduotoja ūkio reikalams Evelina greičiausiai buvo pabėgę iš susitikimo su Smetona; lietuvių kalbos mokytoja Rita, biologijos mokytoja Jolanta ir socialinė pedagogė Regina – tikri septintojo dešimtmečio gėlių vaikai… Puikūs komisijos nariai ne šiaip puošnūs sėdėjo, o stebėjo, kam gali atitekti saldainių maišeliai – šįkart gyvenimėlį pasaldinti galėjo IV c, II d ir I a klasės.

Kūrybinė grupė dėkinga visiems, įsijungusiems į kalėdinį karavaną, keliavusiems kartu. Kelionė yra išbandymas, sako, jos metu pamatai tikrą žmogų: sunkumai išbando, patikrina, išgrynina… Gera buvo matyti renginio metu gimnazijos bendruomenę, kuri nepabūgo kartu su karaliais ir karalienėm ieškoti žvaigždės ir ją rasti. Ir rasti net ne vieną!

Pagarbiai Auksė, III a klasė, kūrybinė grupė